Single Blog

Corpurile de iluminat si iluminatul din casa

Uncategorized

Dragilor,

 

Azi vreau sa abordez subiectul ‘’lumini’’. Cum ne putem folosi de corpurile de iluminat si de lumina pentru a scoate maximul dintr-o amenajare. Stim foarte bine ca o incapere care nu este iluminata corect, poate fi obositoare la ochi, iar spatiul sa nu fie apreciat vizual la adevarata lui valoare.

Lumina naturala lumineaza frumos spatiile caselor noastre, dar nu poate fi controlata. Cu ajutorul luminii artificiale putem da viata spatiilor intunecate din casa noastra si putem crea o atmosfera mai aparte, regland intensitatea ei.

Lumina naturala este cea mai odihnitoare pentru ochi si din acest motiv este bine sa profitam de casele cu ferestre mari si luminoase. Exista totusi si o parte negativa, in timp poate decolora husa de la canapea si poate matui mobilierul expus direct la soare. Cu ajutorul draperiilor si a storurilor, reducem acest efect negativ.

Lumina din camera se schimba in fuctie de momentul zilei. Astfel dimineata poti avea in casa lumina naturala rece (peste 4000k), in cursul zilei neutra (intre 4000 k si 3000 k) si spre apus, lumina calda (3000k- 2700k ).

 

In general, in amenajarile mele, imi place sa folosesc lumina neutra.

Pentru voi ce este mai important cand achizionati corpurile de iluminat, forma sau functionalitatea? Ce locuri din casa le putem evidentia prin lumina si ce fel de lumina?

In momentul in care vrei sa iti stabilesti lista de cumparaturi pentru corpurile de iluminat, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

Sa ai minim 4 surse de iluminat in fiecare camera;

Sa folosesti acelasi tip de iluminat : neutru, cald sau rece, intr-o incapere;

Sa se potrivesca cu stilul de amenajare abordat in casa;

Sa le poti curata usor si sa gasesti usor becuri de schimb, pentru situatiile in care trebuiesc inlocuite cele vechi;

O camera care nu este iluminata suficient iti poate da dureri de cap si iti poate provoca o stare de agitatie.

Cu ajutorul luminii si a umbrelor poti scoate in evidenta anumite zone pe care ti le doresti si pe altele sa le faci sa nu se vada. De exemplu cu ajutorul luminii poti scoate in evidenta un tablou, o piesa de mobilier sau un perete cu tapet.

Intr-o camera, ideal ar fi sa avem cate o sursa de iluminat din cele mentionate mai jos:

  1. Sursa de lumina generala/fixa : lustra sau lampa de tavan care raspandeste o lumina de baza in toata incaperea;
  2. Sursa de lumina pentru lucru/functinala: lampa pentru citit, amplasata langa un fotoliu sau o canapea, sursele de lumina din bucatarie, lampa pentru birou;
  3. Sursa de lumina de accent: spot care directioneaza un con de lumina inspre un perete, un element decorativ sau un raft ori care genereaza un joc de umbre pe un perete;
  4. Sursa de lumina ambientala/decorativ: lumanari, becuri cu variator, ghirlande luminoase.

Sfaturi de urmat

In momentul in care planifici corpurile de iluminat in casa, este bine sa iei in calcul si activitatea din acea incapere. De exemplu in bucatarie, pentru ca se sta destul de mult in dreptul blatului, pe langa sursa principala de iluminat, mai aveti nevoie si de o lumina extra sub corpurile suspendate(bada led).

Un truc usor de implementat pentru a mari vizual o camera mica este urmatorul: poti monta o oglinda pe peretele din fata geamului, iar lumina care intra pe fereastra se reflecta in oglinda si astfel spatiul devine mai luminos.

In planul de iluminat al unei incaperi, ar trebui sa existe un echilibru intre lumina directa, cea indirecta si cea difuza.

Lustra din orice incapere este bine sa fie pozitionata la 200 cm fata de pardosela pentru a trece usor pe sub ea. Lustra de deasupra mesei poate fi montata la 80 cm fata de masa pentru a ilumina corect zona.

Mare atentie la corpurile de iluminat din hol, daca doriti sa folositi lustre, sa le pozitionati la 30 cm deasupra tocului de usa pentru a nu incomoda cand deschideti usa.

Corpurile de iluminat le alegeti si in fuctie de dimensiunea camerei, destinatia acelei camere, buget si stil de amenajare folosit in casa.

https://settimo.ro/lustra-moderna-ring-negru-%C3%B8-58-cm

 

Am ajuns la finalul articolului si as vrea sa impartasiti cu mine, ce fel de lumina preferati in casa, calda, neutra sau rece? Nu exista raspuns gresit, tine doar de preferintele voastre.

Va doresc o zi minunata!

 

Sursa de inspiratie : ” Ghid de design interior – de Frida Ramstedt” , ”Design de interior- de Ralph Armani”

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply